168 de cazuri de coronavirus în România. Un deputat a fost confirmat cu virusul

Sunt 168 de persoane infectate cu virusul COVID 19. 29 au fost raportate doar luni. În continuare, cei mai mulţi bolnavi rămân în Capitală şi sunt persoane care fie s-au întors dintr-o ţară grav afectată, fie au luat de la alţi bolnavi.

Numărul pacienţilor creşte de la o zi la alta, aşa că în prezent şi în alte spitale, decât cele de boli infecţioase, au loc pregătiri pentru primirea bolnavilor.

DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR DE LUNI, 16 MARTIE:

ora 23:10 Un pacient de 27 de ani din judeţul Caraş-Severin, confirmat cu coronavirus şi internat în Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a fost externat luni seară, după ce a avut două teste negative.

”Primul pacient din Caraş-Severin confirmat cu coronavirus – tânărul reşiţean de 27 de la un mare retailer din municipiu – a fost externat în această seară de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara. În urma ultimului buletin de analize ieşit negativ, medicii considerând că-l pot lăsa acasă. A fost adus la domiciliu, tot în această seară, cu o autoutilitară a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin. El va rămâne acasă, în autoizolare, timp de două săptămâni, după care medicii vor decide definitiv dacă va putea ieşi în comunitate”, transmite DSP Caraş-Severin, conform Agerpres.

ora 21:10 Deputatul Mircea Banias a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit declarațiilor acestuia, nu a luat contact direct cu niciunul dintre parlamentarii confirmați pozitiv cu noul coronavirus, nu a participat la reuniunile politice la care a luat parte senatorul Vergil Chițac și nu a efectuat deplasări în zone aflate sub atenționare. Deputatul Mircea Banias este asimptomatic.

Autoritățile anunță că va fi declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor contacților.

ora 18:20 Până acum au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 168 de cetățeni care au contactat virusul, 9 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Afost confirmate 10 cazuri noi, după cum urmează: 4 în București, 2 în Ilfov și câte unul în Constanța, Teleorman, Neamț și Mureș.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 10 persoane au vârsta cuprinsă între 21 de ani și 63 de ani.

ora 17.35 DSP Dâmboviţa: 35 de persoane în carantină, 177 izolate la domiciliu, niciun caz de COVID-19

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa informează, luni, că în judeţ nu este confirmat niciun caz de COVID-19, 35 de persoane sunt în carantină şi 177 – izolate la domiciliu.

“La data de 16 martie 2020, la nivelul judeţului nostru au fost plasate în carantină instituţionalizată 35 de persoane, pentru 177 de persoane s-a dispus măsura autoizolării la domiciliul declarat şi au fost recoltate 45 de teste de la persoane considerate eligibile la testare. Menţionăm că până la acest moment, nu a fost înregistrat nici un caz de coronavirus”, precizează DSP Dâmboviţa.

Conform sursei citate, persoanele izolate la domiciliu, în situaţia în care în timpul celor 14 zile dezvoltă simptomatologie specifică infecţiei cu coronavirus, vor apela Serviciul Naţional Unic 112, urmând ca un echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă să se deplaseze la locaţie pentru a preleva probe.

Având în vedere Hotărârea nr. 10/14.03.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, menţionăm că toate persoanele asimptomatice sosite în România, începând cu data intrării în vigoare a acestei hotărâri, din ţări care înregistrează cel puţin 500 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus, au obligaţia de a se autoizola la domiciliu, în locaţia declarată la intrarea în ţară pentru o perioadă de 14 zile. În funcţie de rezultatul testării, starea pacientului şi necesarul de îngrijiri medicale, se vor lua măsuri pentru rămânerea în izolare la domiciliu, carantinarea sau internarea cazurilor confirmate şi aplicarea tratamentului specific”, informează DSP Dâmboviţa, potrivit Agerpres.

Lista ţărilor care înregistrează cel puţin 500 de cazuri de îmbolnăviri se regăseşte pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi este actualizată în permanenţă. La data de 15 martie, ţările cu cel puţin 500 de cazuri înregistrate sunt: Spania, Germania, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, SUA, Japonia.

Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile din surse oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE 0800 800 358”, precizează DSP Dâmboviţa.